субота, 26. мај 2018.

4 x 11 x 11

 

Poznata hrvatska enigmatska revija "Kviskoteka", nakon četiri godine je ponovo organizovala prvenstvo Hrvatske u sastavljanju enigmatskih radova. Jedan od zadataka je bio sastavljanje ukrštenice 11x11 sa "rupom" za sliku 3x3 u sredini ili u donjem desnom uglu i imenom i prezimenom neke poznate ličnosti. Ne znam kakve su ostale ukrštenice, ali me "spektakularni pobjednički jedanaesterac" nije oduševio. Ovih dana sam imao malo slobodnog vremena, pa napravih nekoliko ukrštenica 11x11 sa četvoricom hrvatskih fudbalera, tek da vidim šta se može izvući iz ovog dijagrama. Bez velikog truda može se napraviti ukrštenica sa 4, a uz malo veću upornost i sa samo tri crna polja. U kombinaciji koja je iskorišćena u pobedničkoj ukrštenici, bez problema se može "protaći" još jedna uspravna jedanaestica, a mislim da je, uz malo truda i treća moguća. Za četvrtu se treba malo više pomučiti, a nisam siguran da to ne bi donelo i više, manje poznatih reči. Prikazane ukrštenice (osim prve) sam sastavio "iz glave", jer nisam bio prezadovoljan onim što mi je izbacio "Crossword Compiler". U prilog tvrdnji da se može sastaviti ukrštenica sa samo tri crna polja ide i činjenica da je pomenuti programčić relativno brzo izbacivao ukrštenice sa četiri crna polja koristeći bazu od oko 100 000 reči.

4 коментара:

  1. Нисам стручњак за укрштене речи за хрватско језичко подручје, али када би ово послао, мислим да ти не би "прошло".
    Нпр код Иван Перишић реч млекаре би морало да буде мљекаре а код Врсаљка би требало да буде citirama уместо ситирама. Мирославе без љутње. Можда и нисам у праву. Једино сам у праву да си постигао добре белине, одн. број црних поља...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Živadine, ukrštenice sam sastavljao na srpskom, ne za hrvatskom - nigde ne piše da sam sastavio križaljke. Toliko slobodnog vremena baš i nisam imao, a da sam ga imao, sastavio bih i poslao nekoliko radova na takmičenje.

      Избриши
  2. Još si ti u formi. Iako ima 6 CP, meni je najbolja prva. Sad će Žarko sastaviti s dva crna polja (možda i s jednim)!

    ОдговориИзбриши